Er det værd at teste din tarms mikrobiom?

Mikrobiomtests bliver i stigende grad tilgængelige, og du har måske undret dig over deres værdi. Her ser vi på, hvad en test af din tarms mikrobiom egentlig kan give dig.

Af Maria Arvaniti

Hvorfor undersøge dit mikrobioms profil?

Hvis du oplever fordøjelsesproblemer, såsom irritabel tarmsyndrom, eller hvis du bare gerne vil finde ud af, hvorfor du har svært ved at tabe dig, så kunne en test af dit mikrobiom måske være en god idé. Forskning har vist, at et tæt kig på de trillionerne af bakterier, der bor i dig, kan give dig masser af værdifuld information. Ifølge nyere videnskabelige undersøgelser kan sammensætningen af dit mikrobiota fortælle dig en masse om:

     — Din nuværende sundhedstilstand

  • Er dit mikrobiota ude af balance?
  • Har du patogene arter, som vokser i tarmen?

      — Hvordan du vil reagere på forskellig slags mad og medicin

  • Visse typer af bakterier er forbundet med mere effektivt vægttab, mens andre kan gøre processen sværere
  • Specifikke bakteriestammer er forbundet med bedre respons på sygdomsbehandling, såsom diabetes eller kræft
  • Undersøgelser har vist, at sammensætningen af tarmens mikrobiom kan forudsige, om IBS-patienter vil reagere på en lav FODMAP-diæt.

Hvorfor foretage en kostændring?

Du kan tænke på en test af din tarms mikrobiom som et øjebliksbillede af, hvad der lever i din tarm. Den vil vise dig, hvad der er i din tarm på præcis det øjeblik, du tog billedet. Men er det nok? Nu har du muligheden for at se, om en ændring af dine kostvaner kan have gavnlige virkninger på dine tarmbakterier.

Tag en test, lav en kostændring, tag en til test.

Hvis du undrer dig, “hvorfor gøre det?”, så har videnskaben svaret. Undersøgelser har vist, at din kost kan ændre sammensætningen af dine tarmbakterier og påvirke dit helbred. Her er nogle videnskabelige fakta om, hvad kost kan gøre for dine mikrober, og selvfølgelig også for din sundhed!

1. En strengt dyre-baseret kost – sammenlignet med en plantebaseret kost – kan ændre sammensætningen af din tarms mikrobiom på bare 5 dage! Animalske fødevarer kan øge de bakteriearter, der udløser inflammatorisk tarmsygdom.

2. En kost lav på fibre kan få bestemte typer bakterier til at vokse mere end normalt og ødelægge slimhinden i din tarm. Det kan gøre din tarm mere sårbar over for infektioner fra skadelige bakterier og forårsage tarmbetændelse.

3. En kost rig på fibre kan øge gavnlige bakteriearter i din tarm! Det har vist sig, at patienter med diabetes efter denne kostændring havde en større reduktion af deres blodsukker- og lipidniveau, samt hurtigere vægttab.

Så nu ved du, at testning af dine mikrober en enkelt gang måske ikke er nok. Tag et billede af din tarm, foretag en kostændring, og test igen! Resultaterne vil måske overraske dig.

Vi tilbyder faktisk i øjeblikket et særligt kostændringsprogram, RESET! Lær mere her.

References

No references
Related Articles