Hvad kan du egentlig lære fra en test af din tarmflora?

Har du nogensinde overvejet, om en test af din tarmflora kunne være gavnligt for dig? Her deler vi vores interview med den universitetsstuderende Milos, som fortæller os om sin tarmsundhedsrejse – efter flere års fordøjelsesvanskeligheder – og hvilke ændringer, han har foretaget for at forbedre sin tarmflora.

Milos flyttede til København fra Slovenien for tre år siden for at studere digital konceptudvikling. Milos hørte om GUTXY på Twitter, da han søgte efter løsninger og virksomheder, som forskede i tarmflora og biologi. Han var en af de allerførste, der tog en GUTXY-test. Her deler han sin oplevelse.

Hvordan vil du beskrive GUTXY for en ven?

“En opstartsvirksomhed der udforsker det menneskelige mikrobiom. De tester, hvilke slags bakterier, der lever i tarmen. De sammenligner dine testresultater med den sunde del af befolkningen. Dernæst anbefaler de dig en kostplan eller en kostintervention.”

Kan du beskrive det som ydelse – hvad skulle du gøre?

“Ydelsen var rimelig enkel. Jeg modtog et testkit, som jeg skulle bruge til at indsende en afføringsprøve til undersøgelse. Så undersøgte GUTXY prøven og fandt ud af, om de forskellige bakterier var gavnlige eller ej. Efter deres analyse sendte de mig en rapport, og jeg fik en masse interessant information omkring min tarmflora. Både om dets nuværende tilstand, men også livsstils- og kostvejledning og information omkring tankesæt og stress.”

Kunne du bruge den feedback, du fik i din sundhedsrapport, og hvordan?

“Ja, jeg brugte kostvejledningen – hvilken slags mad jeg skulle spise mere af og inkludere i min kost – alt sammen baseret på min tarmflora. For eksempel skulle jeg i mit tilfælde indregne flere gærede fødevarer, bladgrøntsager og fibre i min kost. Dernæst, hvilken mad jeg burde undgå, for eksempel forarbejdede fødevarer, korn, kylling og æg.”

“Før jeg modtog rapporten, vidste jeg ingenting om sammensætningen af min tarmflora. Jeg vidste ikke, hvor mange bakterier jeg havde. Det, der overraskede mig mest, var, at sammensætningen af min tarmflora var anderledes fra den sunde del af befolkningen. Nogle af mine bakterier var forbundet med inflammation og IBS.” 

Opnåede du en bedre indsigt i din tarmflora?

“Før jeg modtog rapporten, vidste jeg ingenting om sammensætningen af min tarmflora. Jeg vidste ikke, hvor mange bakterier jeg havde. Det, der overraskede mig mest, var, at sammensætningen af min tarmflora var anderledes fra den sunde del af befolkningen. Nogle af mine bakterier var forbundet med inflammation og IBS.”

Hvordan var din oplevelse med at teste din tarmsundhed?

“Det var nemt og enkelt. I starten vidste jeg ikke, hvad jeg skulle forvente. Da jeg så læste rapporten, begyndte jeg at tænke over, hvordan jeg kunne bruge den. Før jeg modtog rapporten, spiste jeg andre fødevarer. Jeg skrev ned, hvilken slags mad jeg normalt spiste hver dag. Så fandt jeg ud af, at meget af det faktisk kunne forårsage inflammation, så jeg prøvede at undlade de typer af fødevarer.”

Tænker du anderledes på sunde vaner nu?

“Ja, det er helt sikkert anderledes.”

Tænker du mere på din tarmflora?

“Det er i mine tanker hver dag, faktisk. Jeg prøver at træffe mere bevidste valg omkring, hvad jeg spiser. Jeg køber ikke længere usund mad, når jeg går i supermarkedet. Jeg køber udelukkende produkter, der er gavnlige for min tarmflira.”

“Jeg begyndte at ændre min kost. Det var det vigtigste. Det var en stor ting for mig… Jeg køber ikke længere usund mad, når jeg går i supermarkedet. Jeg køber udelukkende produkter, der er gavnlige for min tarmflora.”

Begyndte du at handle anderledes, efter du modtog rapporten, for at forbedre din tarmsundhed?

“Jeg begyndte at ændre min kost. Det var det vigtigste. Det var en stor ting for mig. Dengang var jeg allerede holdt op med at spise gluten og laktose, men jeg udelukkede også korn og næsten alle slags forarbejdede fødevarer. Jeg prøvede bare at spise så basalt som muligt. Intet færdiglavet. Ingenting med tilsætningsstoffer og kemikalier. Jeg prøvede også at forbedre mit søvnmønster – jeg sover mindst 7-8 timer. I also improved my sleep habits – I sleep at least 7-8 hours.”

“Faktisk sætter jeg slet ikke min alarm nogle gange, når jeg ikke skal tidligt op om morgenen . Jeg vågner bare, når jeg vågner. Når jeg har brug for det. Når min krop vågner af sig selv uden en alarm, så tror jeg, det er nødvendigt. Jeg læste også om nogle studier, og fandt viden fra nogle bøger, der beskrev, hvordan søvn kan virke antiinflammatorisk. For mens vi sover, producerer kroppen melatonin, og melatoninen hjælper.”

Hvad tænker du om at pleje din tarmsundhed i din hverdag?

“Søvn, diæt og gærede fødevarer såsom kimchi og sauerkraut. Faktisk plejede jeg at spise dem tidligere, mens jeg boede i Slovenien, hvor de er en fast bestanddel i vores klassiske retter. Jeg kommer fra landet i Slovenien, og vi havde en stor have, så vi spiste masser af friskt grønt. Men da jeg flyttede til byen (København), så glemte jeg det på en eller anden måde. Så prøver jeg at meditere hver dag, men nogle gange glemmer jeg det. Men hvis jeg mediterer, før jeg spiser, så har jeg bemærket, at jeg fordøjer maden meget bedre, fordi jeg ikke har nogen stress. Jeg prøver også at dyrke motion en gang om ugen.”

Synes du, det er værd at få testet sin tarmflora?

“Ja, helt sikkert. Det er meget vigtigt. Jeg synes, det er overset af både lægerne og funktionel medicin. Når jeg spurgte min gastroentrolog (både i Denmark og Slovenien), vidste de ikke, hvordan de skulle teste det. Jeg fik ingen kostvejledning, og de spurgte mig aldrig, hvad jeg spiste. Jeg synes, det er vigtigt at vide. Problemet var, at de kun prøvede at bekæmpe inflammationen (symptomerne). Men det var ikke årsagen, det var effekten. Så de gav mig nogle piller imod det, og det føler jeg generelt er den forkerte tilgang.”

“Da jeg besøgte én læge, prøvede han kun at løse symptomerne… Hvis jeg gik til andre læger, prøvede de at løse problemet som en anden sygdom. De kigger ikke på min kost, eller på forholdene til mine omgivelser, og de kigger ikke på træning og motion.” 

Hvad lærte du?

“Jeg lærte overordnet set at være mere bevidst omkring, hvad jeg spiser. Når jeg går i supermarkedet nu, så køber jeg mad, der vil nære mit mave-tarmsystem, og som indeholder de vitaminer, jeg har brug for. Det gik op for mig, at nogle fødevarer er fremstillet til at gøre mig afhængig, så jeg vil spise flere af dem. Så, efter jeg indså det, så køber jeg dem bare ikke.”

Hvad var det vigtigste, du tog med dig fra din oplevelse?

“Det, at jeg er mere bevidst omkring, hvad jeg spiser.”

Vil du anbefale denne ydelse til andre, og hvorfor?

“Ja. I Danmark er der kun én virksomhed, som tilbyder denne ydelse. Jeg ved godt, der findes nogle virksomheder i USA og England, men de er ikke tilgængelige, og de tilbyder ikke deres ydelser i Danmark. Så hvis nogen har Crohns sygdom eller IBS, eller en anden sygdom, så vil det være godt at kende til sammensætningen af deres tarmflora.”

“Det er også vigtigt at kigge på disse sygdomme som helhed. For eksempel, da jeg besøgte én læge, prøvede han kun at løse symptomerne, og kun symptomerne for én enkelt sygdom. Hvis jeg gik til andre læger, prøvede de at løse problemet som en anden sygdom. De kigger ikke på min kost, eller på forholdene til mine omgivelser, og de kigger ikke på træning og motion. Så jeg tror, det vil være til langt større gavn, hvis en læge eller en virksomhed ville kæde alle disse elementer, der påvirker vores helbred, sammen.”


Hvis du er på udkig efter en chance for at få testet din tarmflora, så tilbyder vi et helt program kaldet RESET+. Programmet giver dig mulighed for at gendanne din tarmflora og følge, hvordan dine tarmbakterier udvikler sig i takt med, at du ændrer din kost.

References

No references