IBS-behandlinger rettet mod din tarmflora

Ændringer i tarmfloraens sammensætning er almindelige hos personer, der lider af irritabel tarmsyndrom (IBS). IBS-behandlinger specifikt målrettet tarmbakterierne er en lovende løsning for lindring af sygdommens symptomer.

Af Maria Arvaniti

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en kompleks og ret så smertefuld fordøjelsessygdom. Hvis du lider af IBS, så er du bestemt ikke alene: 1 ud af 9 personer er i skrivende stund diagnosticeret med sygdommen, hvilket svarer til op imod 847 millioner mennesker1!

Men hvad, der er interessant – og også en smule frustrerende – er, at ikke alle har den samme oplevelse med lidelsen. Hvad, der udløser IBS, ser ud til at være meget individuelt. Imidlertid har forskere opdaget, at ændringer i tarmfloraens sammensætning kan være fællesnævneren.

Hvad der ændrer sig med IBS

Forskerne fik nys om tarmbakteriernes rolle, da de fandt ud af, at personer, som havde modtaget systematisk antibiotikabehandling, havde tre gange så høj risiko for at udvikle IBS. Når man kigger på sammensætningen af deres tarmflora, ser IBS-patienter ud til at have betydeligt færre Lactobacillus, Bifidobacterium, og Faecalibacterium prausnitzii 2. Alle sammen almindelige, gavnlige bakterier i tarmen på raske mennesker.

IBS-patienter ser ud til at have betydeligt færre Lactobacillus, Bifidobacterium og Faecalibacterium prausnitzii 

Så hvad sker der, når disse gavnlige bakterier mangler i vores mave-tarmsystem? Forskning har vist, at det kan anfægte tarmenes gennemtrængelighed og bevægelighed. Og ydermere kan det også have indvirkning på, hvordan vi bearbejder vores mad. Disse ændringer kan desværre gøre vores tarm til et hypersensitivt organ, der reagerer meget voldsomt på mad, der ellers ville være letfordøjelig.

IBS-behandlinger: Rifaximin, prebiotika, probiotika, SBI og low FODMAP

Tarmflorabaserede IBS-behandlinger

Heldigvis giver tarmbakteriernes indvirkning på IBS forskerne mulighed for at udvikle nye behandlingsstrategier3. Nedenfor finder du en liste over de seneste og væsentligste IBS-behandlinger, der er rettet mod din tarmflora:

– Rifaximin: Dette er et antibiotikum anvendt til behandling af voksne med IBS-D (IBS med diarré). Det virker på Gram-positive og Gram-negative bakterier, og det har vist sig at modulere de signaler, vores mave-tarmsystem sender til vores immunsystem. Hos nogle patienter har dette antibiotikum ledt til udryddelsen af SIBO, en anden almindelig lidelse, der ofte forekommer sammen med IBS4.

– Prebiotika: Disse er ikke-fordøjelige forbindelser, som kan stimulere de gavnlige tarmbakterier. De menes at have en antiinflammatorisk virkning, og de forhindrer “dårlige” bakterier fra at inficere tarmene.

– Probiotika: Her taler vi om mikroorganismer, såsom bakterier, der kan indtages oralt. De har en gavnlig virkning på vores helbred, og ligesom prebiotika kan de beskytte os fra sygdomsfremkaldende mikroorganismer, holde tarmene intakte og øge produktionen af gavnlige næringsstoffer.

– Serumafledt bovint immunoglobulin (SBI): SBI er en FDA-godkendt medicinsk fødevare anbefalet til patienter med IBS-D. Det er meget småt med dokumentation for dets virkning, men det menes at kunne hjælpe med at opretholde en normal tarmflora og nedbringe tarmenes gennemtrængelighed.

– Kostændring: En mere naturlig måde at håndtere din IBS på er ved at ændre dine spisevaner. Vigtigst er det at undgå fødevarer, som du mistænker for at give dig irritation. For tiden virker low FODMAP-diæten som en af de bedste IBS-behandlinger. FODMAPs er kortkædede, let forgærbare kulhydrater. De absorberes ikke godt af tarmen, men forgæres til gengæld hurtigt af tarmbakterierne. En ulempe er, at de øger mængden af væske i mave-tarmsystemet, hvilket kan forårsage en forsnævring af tarmene og dermed ubehag. Derfor kan det mindske symptomerne ved IBS at undgå fødevarer med mange FODMAPs.

Eftersom IBS er meget individuelt fra person til person, er det ikke sikkert, at hvad der virker for én person også virker for en anden. Så at kigge nærmere på dit mave-tarmsystem – især hvad der lever derinde – og at eksperimentere med forskellige kostinterventioner, kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken løsning der fungerer bedst for dig og din tarm!

Hvis du er på udkig efter en chance for at få testet din tarmflora, så tilbyder vi et helt nyt program kaldet RESET. Programmet giver dig mulighed for at gendanne din tarmflora og følge, hvordan dine tarmbakterier udvikler sig i takt med, at du ændrer din kost.

Du kan lære mere om programmet og bestille det r.


Kildehenvisninger

  1. Lovell, R. M. & Ford, A. C. Global Prevalence of and Risk Factors for Irritable Bowel Syndrome: A Meta-analysis. Clin. Gastroenterol. Hepatol. 10, 712–721.e4 (2012).
  2. Liu, H.-N. et al. Altered molecular signature of intestinal microbiota in irritable bowel syndrome patients compared with healthy controls: A systematic review and meta-analysis. Dig. Liver Dis. 49, 331–337 (2017).
  3. Stern, E. K. & Brenner, D. M. Gut Microbiota-Based Therapies for Irritable Bowel Syndrome. Clin. Transl. Gastroenterol. 9, e134 (2018).
  4. Giamarellos-Bourboulis, E. J., Pyleris, E., Barbatzas, C., Pistiki, A. & Pimentel, M. Small intestinal bacterial overgrowth is associated with irritable bowel syndrome and is independent of proton pump inhibitor usage. BMC Gastroenterol. 16, 67 (2016).

References

No references