Sådan beskytter du din naturlige tarmflora

Forskere fremsætter et behov for skabe en mikrobiel bank til beskyttelse af de gavnlige bakteriearter, som langsomt er ved at forsvinde fra vores tarmflora.

Af Maria Arvaniti

Dit mikrobiom kan være i fare. Forskere har slået alarm og påpeger et akut behov for beskyttelse af vores bakterieflora. Industrialisering, vestlige spisevaner og forarbejdede fødevarer har haft en enorm indflydelse på faldet i biodiversiteten i vores tarmflora1 – antallet af forskellige bakteriearter i vores mave-tarmsystem.

Er det på høje tid, vi byggede en mikrobiel Noas ark?

Overvægt, diabetes, astma og allergier er bare en håndfuld af sygdomme, vi begynder at se i et omfang, man aldrig kunne have forestillet sig for 50 år siden. En gruppe forskere ledet af Maria Gloria Dominguez-Bello, professor på Rutgers University, mener, at dette tab af diversitet i vores tarmflora måske kan være forbindelsen.

De mener, den underliggende faktor kan være forandringer i vores bakterieflora pga. industrialisering.

De mener, den underliggende faktor kan være forandringer i vores bakterieflora pga. industrialisering. “Forandringerne indebærer tabet af vores nedarvede mikrobielle ophav, som vi har været eksponeret for gennem millioner af års evolution,” skriver holdet i deres seneste artikel i Science2.

Diversitet får din tarmflora til at trives.

Dine mikrobielle rødder i naturen

At genintroducere visse gavnlige bakteriearter i vores tarmflora kan muligvis medvirke til at bekæmpe en lang række sygdomme3, men når vores dårlige ernæringsvalg og stressede hverdag gør disse værdifulde tarmbakterier svære at komme i nærheden af, hvor skal vi så lede efter resterende kilder?

Svaret kan ifølge forskerne findes ved at vende blikket mod fjerne befolkningsgrupper. De antyder, at disse gavnlige – og næsten fortabte – mikrober kan indsamles fra personer bosiddende i isolerede landområder, langt væk fra vores byer. De har en naturligt større mikrobiel diversitet: For eksempel fandt man, at tarmfloraen hos oprindelige sydamerikanske folk var dobbelt så mangfoldig som hos den gennemsnitlige sunde amerikaner4,5.

Tarmfloraen hos oprindelige sydamerikanske folk var dobbelt så mangfoldig som hos den gennemsnitlige sunde amerikaner.

Dermed sætter forskerne deres lid til folk af geografisk og kulturelt forskellige baggrunde – dem, der er blevet eksponeret mindst muligt for urbaniseringen. Disse mennesker kan stadig beskytte de nedarvede mikrober, der stort set er forsvundet hos alle os, der stadig bor i industrialiserede storbyområder. Men da det nok er usandsynligt, at vi alle kan isolere os tilstrækkeligt til at give vores tarmbakterier et boost på den måde, så er der heldigvis andre muligheder. 

Det kan du gøre

Mikrobielle banker vil uden tvivl kunne hjælpe med at beskytte kommende generationers helbred. Men der skal stadig gøres mere for at sikre en bæredygtig fremtid. For at hjælpe dig på vej har forskerne samlet en række simple råd, du kan følge for at øge din mikrobielle diversitet:

  • Skær ned for brugen af antibiotika
  • Begræns kejsersnit – kun når det er nødvendigt og ikke bare for bekvemmeligheden
  • Bak op om amning af alle nyfødte
  • Skil dig af med antibakterielle forbindelser i dagligdagen ved at tilvælge naturlige produkter
  • Optimér din kost ved at fokusere på næringsstoffer og fødevarer, der forstærker mikrobiel diversitet

Samlet set er nøglen for os at balancere vores ernæring, med fokus på fødevarer dyrket på næringsholdig jord og rige på fibre, og at undgå livsstilsprodukter, der forstyrrer vores mikrobielle bestand. Selvom vi ikke kan ændre på, hvordan vi blev opdraget som børn, så kan vi vælge at foretage bevidste valg I DAG og skabe de liv, vi virkelig ønsker for os selv og vores efterkommere. Jo sundere og mere alsidige vores egne tarmbakterier er, jo mere kan vi støtte global bæredygtighed.

Hvis du er på udkig efter en chance for at få testet din tarmflora, så tilbyder vi et helt nyt program kaldet RESET. Programmet giver dig mulighed for at gendanne din tarmflora og følge, hvordan dine tarmbakterier udvikler sig i takt med, at du ændrer din kost.

Du kan lære mere om programmet og bestille det r.


Kildehenvisninger:

  1. Sonnenburg, E. D. et al. Diet-induced extinctions in the gut microbiota compound over generations. Nature 529, 212–215 (2016).
  2. Bello, M. G. D., Knight, R., Gilbert, J. A. & Blaser, M. J. Preserving microbial diversity. Science. 362, 33 LP-34 (2018).
  3. Khoruts, A., Dicksved, J., Jansson, J. K. & Sadowsky, M. J. Changes in the Composition of the Human Fecal Microbiome After Bacteriotherapy for Recurrent Clostridium Difficile-associated Diarrhea. J. Clin. Gastroenterol. 44, 1 (2009).
  4. Yatsunenko, T. et al. Human gut microbiome viewed across age and geography. Nature 486, 222–227 (2012).
  5. Clemente, J. C. et al. The microbiome of uncontacted Amerindians. Sci. Adv. 1, e1500183–e1500183 (2015).

References

No references